Vad är hemautomation och vad innebär smarta hem?

Hemautomation och smarta hem är samlingsbegrepp för tekniker som automatiserar och förenklar våra hem genom central styrning av alla elektroniska prylar. Det kan vara enkla saker som att tända och släcka lampor via en smartphone, men det kan också vara betydligt mer avancerade system som är helt anpassade efter dina rutiner och vanor och som inkluderar allt ifrån kaffekokaren till tvättmaskinen och termostater. Det har under ganska många år varit möjligt att styra många saker i hemmen, men det har antingen krävt väldigt mycket arbete och kunskap, eller en väldigt fet plånbok. Det här håller det på att bli ändring på. Under 2013 har vi sett många nya produkter och tjänster som ska göra våra hem smarta. Dessa tjänster är anpassade för att passa de breda massorna når det gäller både pris och användarvänlighet. Vi har sett under året sett produkter som SmartThings(en plattform som är tänkt att bli hjärnan i det smarta hemmet ), Lockitron(ett smart lås/passersystem som gör att du kan låsa eller låsa upp husdörren med din smart phone), LIFX(En smart glödlampa som kan styras med din smart phone, dimras och byta färg), Pebble(ett smart armbandsur som ger dig koll). Sedan har vi Spark Core som är ett litet chip som är till för att koppla in till vanliga prylar i hemmet för att göra dem smarta och internetuppkopplade. Det här är bara ett litet axplock och det är mycket mer på gång. Alla de här lösningarna gör det väldigt enkelt att komma igång med hemautomation utan att det kostar en förmögenhet. 

SmartThings, LIFX och Spark Core är bara några i den långa raden av intressanta produkter inom hemautomation

SmartThings, LIFX och Spark Core är bara några i den långa raden av intressanta produkter inom hemautomation

 

Vad kan man göra med hemautomation?

Utvecklingen inom hemautomation går i en rasande takt just nu och tekniska begränsningarna blir bara mindre och färre hela tiden. Snart kan vi nog vara i ett läge där det endast är fantasin som gränserna på vad man kan automatisera inom rimliga gränser. Några exempel på vad man kan göra med dagens produkter och tjänster:

  • När du vaknar på morgonen dimras lamporna sakta upp för att du ska få ett naturligt uppvaknande. Därefter startas din automatiska morgonrutin: Värmen höjs i huset, lampor tänds, och kaffekokaren startar så att du har nybryggt kaffe när du kommer ut i köket. Du kan givetvis anpassa det här scenariot precis som du vill. Kanske vill du att TV eller radion ska gå igång automatiskt också?
  • När du kommer hem ifrån jobbet och kör upp på garageuppfarten öppnas automatiskt garagedörren så att du kan köra in bilen. När du kommer fram till ytterdörren låses även den  upp automatiskt. När du kommer in tänds lamporna automatiskt och huset är redan uppvärmt och skönt. Huset visste ju redan när du åkte ifrån jobbet ungefär när du skulle vara hemma och hade därmed gott om tid med att värma upp huset lagom tills du kommer hem. Det är ju onödigt att ha full värme på om ingen är hemma.

Inom kort kommer jag publicera en artikel där jag beskriver “en dag med hemautomation”. Där kommer jag ta upp olika scenarion ur en dag fullspäckad med smarta lösningar.

Vad är det här bra för? Vad är fördelarna med hemautomation?

Automatisk kattmatare

Låt hemmet styra sig själv när du inte är hemma. Här är en automatisk kattmatare som ser till att dina katter alltid har mat även om du ska resa bort några veckor. Nu kan du mata dina katter med ett tryck i din smartphone från andra sidan av världen!

Det finns många goda anledningar. Här tar jag upp de vanligaste.

1. Bekvämlighet och tidssparande

För de flesta är nog bekvämligheten den största anledningen till att investera i hemautomation. Antalet apparater i våra hem ökar explosionsartat och i takt med det här ökar också vårt behov av ökad automation, kontroll och översikt. Man vill inte behöva springa runt och knappa eller ratta på flera olika enheter dagligen utan man vill kunna ha allt samlat och styra allt ifrån ett ställe. Allra helst med telefonen som man har med sig överallt. Kan man dessutom automatisera vissa saker minskar behovet för manuell handpåläggning ytterligare vilket både är bekvämt och tidsbesparande. Genom att programmera olika scenarion kan man med en knapptryckning utför många olika åtgärder på en gång. Några exempel skulle kunna vara mysbelysning som dämpar belysningen ändrar ljuset till en viss färg i valda delar av huset eller “god natt”-läge som låser alla dörrar och släcker alla ljus förutom de som är på sovrummen.

2. Spara pengar genom sänkt energiförbrukning och bidra till en bättre miljö

Snygg energidisplay från svenska Eliq

Snygg energidisplay från svenska Eliq

Med hjälp av rörelsedetektorer kan man se till att det endast är lampor tända i de rum som det faktiskt befinner sig någon i för att spara på elektricitet. Man kan även styra uppvärmningen av huset genom att sänka värmen på natten eller när ingen är hemma. Det går även att styra värmen i individuella rum för att spara ytterligare energi. Allt det här sker automatiskt utan att man behöver tänka på det och allt anpassar sig så att det knappt blir märkbart alls, förutom på elräkningen såklart. Uppvärmningen är en stor kostnad i många hus och därför finns mycket pengar att spara genom att investera i ett system för att styra det smartare och effektivare utan att det påverkar din egen komfort.

Om man använder spotpris på elen(elpriset ändras timme för timme efter tillgång och efterfrågan vilket ger ett betydligt lägre pris på kvällen, natten och helgen) kan styra exempelvis så att varmvattenberedaren och hushållsmaskiner som tvätt- och diskmaskiner kör vid den tidpunkt på dygnet då elpriset är som lägst. Det här innebär även stora vinster för kraftbolagen eftersom det är svårt att hantera de stora variationer i elförbrukningen som sker varje dygn. Eftersom både konsumenterna och producenterna tjänar på det här kommer det troligen bli väldigt vanligt inom några år.

3. Säkerhet

Temperatur, fukt- och läckagesensor från SmartThings

Temperatur, fukt- och läckagesensor från SmartThings

Med hjälp av hemautomationssystem kan du få mycket bättre koll på ditt hem. Utöver vanliga larmsystem där du kan notiser till din telefon kan man lägga in videoövervakning så att du kan se vad som händer i ditt hus i realtid via telefonen eller webbläsaren i din dator. Man kan också montera fuktsensorer på platser där det finns risk för läckage, till exempel under diskbänken, så att man får veta direkt om det börjar läcka. När att man får veta det direkt kan man agera snabbt och förhindra att det blir stora skador på huset. Samma sak gäller även exempelvis brandvarmare. Smarta system ger också ökade möjligheter till att ställa in vad som ska hända när något inträffar. Kanske ska vattnet automatiskt stängas av om en läcka upptäcks. Man kanske även vill att grannen ska meddelande så att denne kan gå och kolla om man själv inte är hemma.

4. Imponera på vänner, grannar m.m.

Hemautomation är också en perfekt grej att visa upp för sina vänner, grannar och andra som är på besök hemma hos dig. Det är väldigt roligt att visa alla funktioner och enkelt att imponera. Ta steget redan idag och bli först på gatan med ett hemautomeringssystem.

Hemautomation i framtiden

Under närmaste tiden kommer fokuset ligga på att försöka koppla upp så många enheter som möjligt till internet så att man kan styra dem och få notiser till sin telefon. I nästa fas kommer troligen bli att det byggs smarta tjänster ovanpå det här och det då det börjar bli riktigt intressant. Istället för att styra enheter med telefonen och låta enheterna följa schemalagda mönster som du programmerat själv kommer vi få se tjänster som samlar in data och lär sig för att automatiskt kunna anpassa hela huset efter dina behov vad du än gör utan att du behöver tänka på det. Det är nu hemmet blir smart på riktigt!

Låter det intressant med hemautomation?

Hör av dig så kan jag guida dig och hjälpa dig komma igång!

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

*/?>