X10 – Teknikerna inom hemautomatisering som du bör ha koll på

X10 är en kommunikationsteknik för hemautomation som använder det befintliga elnätet för att kommunicera. Varje enhet sitter alltså inkopplad  i ett eluttag och kommunicerar med andra enheter genom att skicka signaler genom de befintliga elkablarna i huset. X10 utvecklades för hemautomation och den första versionen kom redan 1975 och används idag i miljontals hem, framför allt i USA och främst för olika larmsystem.

Visst låter det smart att använda de kablar som redan är dragna i huset för att enheterna ska kunna kommunicera med varandra? Ja, det är det. Men det finns en rad potentiella problem med den här lösningen. De främsta är att eftersom mediet endast har en kanal att skicka på(bara en enda ledare) så uppstår det krockar när två enheter skickar samtidigt. När det här händer förstörs oftast båda signalerna så att ingen av dem kommer fram. Ju fler enheter man lägger till ju oftare kommer det här att inträffa och ju större blir problemet. Ett annat problem är att signalerna ofta kan läcka ut i elnätet utanför huset. Det här innebär både en säkerhetsrisk eftersom andra kan avlyssna signalerna eller skicka in egna signaler för att störa ut nätet. En inbrottstjuv skulle därmed kunna störa ut hela larmsystemet  huset. Ett annat problem som det här innebär är att andra kan avlyssna ditt nät om det inte är krypterat.

X10 kommer troligen att ersättas av de modernare teknikerna ZigBee och Z-Wave mer och mer i framtiden. Speciellt när vi börjar få fler och fler smarta enheter i våra hem.

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

*/?>